GYENESINFO


Római Katolikus Egyházközség

Vezető: Kerekes Zoltán atya
Cím: 8315 Gyenesdiás, Dobó István utca 15.
Tel: +36/83 316-022, +36/20 3246-860

Gyenesdiás községben két római katolikus templom található. A gyenesi kápolnát 1826-ban készítették Szent Ilona tiszteletére. A kápolnához szükséges területet és építőanyagot Festetics László gróf adta. Az egyházi tárgyakat és a templom összes felszerelését László grófnak neje a Hechengi Hohenzollern Jozefa hercegnő és leánya Ilona grófnő készítették.

Diáson a Havas Boldogasszony tiszteletére 1894. október 14-én szentelték fel a régi kápolna helyén az újat, mely plébánia főtemploma. A tervet Radich Ákos budapesti műépítész készítette. Az építkezési anyagot Festetics Tasilló gróf adta. A felszerelés költségeit Diás lakói fedezték. Az olasz reneszánsz ízlésű polichrom festéssel feltűnő fa oltárt pedig, Runggaldier József Ulrich grődeni (Tirol) szobrász készítette.
A gyenesdiási római katolikus egyházközség önálló plébániaként 1951 évtől áll fenn. Ezt megelőző időszakban a keszthelyi Nagyboldog Asszony plébániához tartozott. Az egyházközség elválaszthatatlan részét alkotják a vonyarcvashegyi katolikusok. Mindegyik kápolnát temető veszi körül.
A gyenesdiási plébánia újjáépült és otthont ad a sokféle közösségi életet megvalósító csoportoknak. Minden hónap utolsó vasárnapján, délután 15 órakor kisgyermekes családok misét ünnepelnek. Minden hó harmadik vasárnapján délután 5 órakor a református hívők gyűlnek össze.

Miserend vasárnaponként:

  • Diási templom: 10:30
  • Gyenesi templom: 11:30

Friss információk: (5) Római Katolikus Plébánia - Gyenesdiás-Vonyarcvashegy | Facebook

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo