SPORT


Gyenesdiáson az 1921-es évben létrehozott Levente-mozgalom testnevelési foglalkozásaival indult el a szervezett tornamozgalom.
A fiataloknak ezáltal nyílt lehetőségük kerékpározásra, futásra, síelésre, ökölvívásra és központilag szervezett tornákon való részvételre, valamint a felhagyott kőbányákban kialakított lőtéren a célratartás gyakorlására.
1949-ben alakult meg az első szervezett sportegyesület a településen, amely megnyerte a bajnokságokat és részt vehetett a II. Világ Ifjúsági Találkozón. A sportéletre is jótékonyan hatott, hogy 1964-ben átadták az általános iskolát, ahol salakos kézilabda pályát is kialakítottak, női és férfi csapatok játszottak a Veszprém megyei kézilabda bajnokságban 1979-ig.
1974-ben indult el ismételten a labdarúgás, ettől kezdve folyamatosan részt vettek a különböző szintű bajnokságokon. 1982-ben az iskola tornaszobájában asztali teniszezők kezdték meg működésüket.

A településen az 1990-es években labdarúgó, asztalitenisz, lovas, strandröplabda, autós, taekwon-do és íjász egyesületek működtek. A 2000-es évekre a labdarúgó, az asztalitenisz és a lovas szakosztály maradt fent, hozzájuk csatlakozott a kerékpáros trial és az offroad csoport.

Napjainkban aktívan csak a labdarúgó, az asztalitenisz és a röplabda szakosztály működik, a sportélet alapvetően az általános iskolában és sportlétesítményeknél, illetve a helyi sportegyesületeknél összpontosul.
A településen 1950 óta működik futballcsapat és ahhoz kötődő sportélet. Az eltelt évtizedek alatt a csapat több névváltozáson és átalakuláson ment át, 1986 óta viselik a Kinizsi SK nevet.
A labdarúgó sportkörnek összesen hét korcsoportban van csapata. Jelenleg megye I., megye III. és női megye I., valamint utánpótlás csapattal rendelkezik. A sportkör aktív sportolóinak jelenlegi létszáma 118 fő.
Az utánpótlás (U7, 9, 11, 13, 16, 19) korosztályban a szakmai munka eredményeként a létszám jelentősen emelkedett, ezekben a korosztályokban túlnyomó részt a Kárpáti János Általános Iskola tanulói sportolnak.

Lovas szakosztály
A szakosztály versenyzője, Finta Géza az elmúlt esztendőben 31 regionális és több, a megyében megrendezett versenyen indult, melyeken 18-szor ért el első helyezést, valamint 31 egyéb helyezése volt. 2000-ben a Sydney olimpiai keret tagja volt.

Nyugat-Balatoni Regionális Sportcentrum Egyesület
Gyenesdiáson a szervezet röplabdaoktatás 2008-ban a Kinizsi SK. berkein belül működő röplabda szakosztályban kezdődött el, melynek vezetése elfogadta azt a célkitűzést, hogy olyan térségi egyesületté, röplabdabázissá váljon a szakosztály, ahol minden röplabdázni vágyó gyerek, fiatal és az idősebb korosztály is megtalálja a helyét és olyan feltételeket kap, ami ezt a sportot széles körben népszerűsíti.
2012–ben átalakításra került a röplabda szakosztály. A Kinizsi Sk–ból kiválva, önálló egyesületként alakult meg a Nyugat-Balatoni Regionális Sportcentrum Egyesület, megtartva mind a terem-, mind a strandröplabda szakosztályt. Olyan térségi, régiós röplabdaközpontot kívánnak létrehozni, ahol minden röplabdázni akaró gyermek és felnőtt megtalálja a neki megfelelő edzési és játszási lehetőséget, akár hobbi, akár a magasabb versenysportolás szinten. Elsősorban az utánpótlás nevelésre helyezik a fő hangsúlyt, a legfiatalabbakkal, a 8-10 éves gyermekekkel kezdik el a röplabdaoktatást ― felmenő rendszerben ― azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek fejlődése folyamatos, töretlen legyen.

A strandröplabda mellett a teremröplabdában is kiváló, országosan elismert eredményeket értek el a csapatok. Az utánpótlás-nevelés csúcsát jelentő, serdülő (U16) csapat bekerült a döntőbe, olyan neves klubok közé, mint a Vasas, Békéscsaba vagy az UTE. Az aktív sportolók létszáma 47 fő.

Gyenesdiási Asztalitenisz Egyesület
Az asztalitenisz szakosztály jelenleg a NB II. dél-nyugati csoportjában szerepel, megyei felnőtt és serdülő csapattal is rendelkezik. Edzéseiket és versenyeiket részben az általános iskola tornatermében tartják. Az aktív sportolók létszáma 19 fő. A legjobb eredményeiket 2014-ben érték el, NB II. szintig jutva.
Az egyesület több játékosa is aktív tagja a mozgássérültek nemzeti válogatott keretének, a serdülő csapat rendszeres résztvevője a diákolimpiának.

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo