KÖZSÉGHÁZA


A 2012-ben született Hungarikum törvény igyekszik a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez, ápolásához, védelmezéséhez útmutatást, támogatást adni, hatékony lépésekre késztetni az ebben a kérdésben illetékes szerveket, intézményeket, közösségeket, magánszemélyeket.

E feladatkörben több szintet határoz meg, helyi-települési, tájegységi, megyei, országos és külhoni szinteket, mellette ágazati értéktárakat és ún. hungarikumokat, melyek a magyarság megkülönböztetett, kiemelkedő, egyedi csúcsteljesítménye, vagy természeti értéke.

A törvény végrehajtására kiadott kormányrendelet a nemzeti értékeket szakterületenkénti kategóriákba is sorolja: agrár és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari-műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás (csak példaként e kategóriák szerinti hungarikumokból egy-egy: pálinka, Hévízi tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, Őrségi táj és a Szalafői Népi Műemlékegyüttes, Zsolnay porcelán, táncház módszer, Puskás Ferenc életműve, Aggteleki karszt, Bajai halászlé), valamint rendelkezik a nemzeti értékek hierarchiájáról is, hogyan válhat egy helyi érték hungarikummá.

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata megbízta a Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítványt a települési értéktár létrehozására, működtetésére.
A Földművelésügyi Minisztérium pályázati felhívást tett közzé e cél anyagi támogatására, melynek harmadik köréhez csatlakozott településünk, sikerrel.

Kiadványra, népszerűsítő film készítésére, a dokumentáláshoz szükséges tárgyi eszközökre, betanítói díjakra 1,5 millió Ft támogatásban részesült a feladatot magára vállaló civil szervezet. Létrehozta a három fős Települési Értéktár Bizottságot, megalkotta annak működési szabályait, valamint rendelkezett a Települési Értékek Gyűjteménye összeállításáról. Ez utóbbi gyűjtemény, illetve az ebben felsorolt értékek megismertetését, népszerűsítését hivatott szolgálni e kiadvány is. Az itt bemutatott értékek csak első körben kiválasztottak, korántsem teljes körű az összeállítás. A felsorolás nyitott, bízunk a lakosság, a település élete iránt érdeklődők ítéletében, javaslataiban: az itt szereplő „Gyenesdiácumok” mellé bárki javasolhat további értékeket.
A leírások is inkább csak a figyelmet szeretnék felhívni, bővebb irodalom áll az érdeklődők rendelkezésére, különösen a Gyenesdiás Nagyközség Monográfiája eddig megjelent nyolc kötete. Ez a történészi-, gyűjtő-, és leíró munka maga is egy hatalmas helyi érték, még ha a Települési Értékek Gyűjteménye így jelenleg nem is tartalmazza. Csoportosításunk nem minden esetben felel meg a kormányrendelet által meghatározottaknak, inkább „olvasóbarát”, tematikailag, jelentőségét tekintve logikusan felépített.
E kiadvány elkészítésével együtt dokumentáljuk értékeinket és azokat – a jogszabályok által meghatározottak szerint – továbbítjuk megyei értéktárba való felvételre. Reméljük az ott megfogalmazott kritériumoknak közülük több megfelel, hiszen úgy gondoljuk, megyei sőt országos szinten is figyelemreméltó attrakciókkal rendelkezik Gyenesdiás.

Kérjük, segítsék ebben a munkában a Települési Értéktár Bizottság munkáját, hívják fel figyelmünket itt fel nem sorolt értékeinkre, megfelelőségük alátámasztására minél több adatot, tényt, bizonyítékot, hivatkozást soroljanak fel.

További információ:
Gyenesdiási Köz-Kultúra Alapítvány
Gyenesdiás, Kossuth L. u. 97.
Tel.: 06 83/314-570

 

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo