Üzleti élet

Gyenesdiás minden lakosának, vendégének, vállalkozni kívánó befektetőjének számos lehetőséget tartogat.

Gyenesdiás 100 km-re Magyarország nyugati határától, a Nyugat-Dunántúli Régióban, a Balaton partján, a Keszthelyi-hegység lábánál fekszik 18,5 km2 területen.
Lakossága 4000 fő, amely a főszezonban itt tartózkodó üdülőkkel együtt akár a 20.000 főt is eléri. A település szomszédos Keszthellyel, a jelentős történelmi és kulturális várossal, 6 kilométerre fekszik Hévíztől, a világhírű gyógyfürdővárostól és 15 kilométerre a sármelléki nemzetközi repülőtértől. A mai község életét elsősorban a turizmus határozza meg, ami a Balatonnak, a Keszthelyi-hegység természeti környezetének, kirándulóhelyeinek, a környék látnivalóinak, a helyben kiépült turizmus-infrastruktúrának és a helyi lakosság vendégszeretetének köszönhető.

A lehetőségekkel élni tudó település mára fiatalos lendületet vett, ami vonzóvá tette a térségben. A helyi családok és betelepülő fiatalok életének részévé lett a „gyenesdiási lét” (kreatív civil közösségek, társadalmi affinitás). A szellemi tőke és a vállalkozások K+F tevékenysége ma is mozgatója és alakítója a jórészt szolgáltatásokra és a turizmusra építő mindennapi életnek a településen és a térségben.

Gyenesdiás határozottan fontos szereplője a hazai és nemzetközi turizmusnak, melyben elsősorban a Nyugat-Dunántúl, Budapest és vonzáskörzete, illetve Nyugat-Európa (elsősorban Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Svájc, Olaszország, Franciaország, Dánia, Csehország, Belgium, Hollandia, Szlovákia) játszik fontos szerepet. A Gyenesdiásra érkező vendégek, és az itt élő családok városias életvitele, valamint elvárt szükségleteik alapvetően ― a mezőgazdasági tevékenységek szinte teljes megszűnése miatt ― a városiasodás felé terelik a település fejlődési irányát.
A nagyközség népességszáma növekvő tendenciát mutat, az elmúlt 15 évben átlagosan 2%-al bővült évente. Gyenesdiás az aktív korú fiatalok bázisán épül és fejlődik.
A település jelentős anyagi és szellemi energiákat fordít a fenntartható fejlődésre. Megteremtette a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai fejlesztések lehetőségeit úgy, hogy közben az élhető település ideáját sem feledte. A település a gazdasági fejlesztések mellett kiépített intézményhálózattal rendelkezik.

Gyenesdiás turisztikai szerepének köszönhetően jelentős gazdasági, innovációs és szellemi központja a mikrotérségnek, foglalkoztatottjainak 35,2%-a más településekről jár be dolgozni, a vállalkozások száma jelenleg 456.  Keszthely és Hévíz viszonylagos közelségében Gyenesdiás nem függetlenítheti magát a közeli városok hatásaitól, ennek következtében sajátos vonzással, differenciált ágazati és turisztikai vonzáskörzettel rendelkezik.

Gyenesdiás a Nyugat-Balaton térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, átlagos fejlettségi mutatói elérik a városi szintet, melyet több felmérés is alátámaszt. A nagyközség már 1994-ben is a legfejlettebb Balaton-parti települések közé tartozott, kimagasló helyét 2004-ben is meg tudta őrizni. A KSH 2005-ben készített országos települési rangsora alapján (Budaörs, Diósd, Alsóörs után) Gyenesdiás az előkelő 4. helyet foglalta el. A település adóerő-képessége 2008 óta 53 %-kal emelkedett. Jelentős vállalkozások létesítettek a településen székhelyet, telephelyet.
Fejlettsége azóta is töretlen, a 2015. évi KSH adatok szerint az 1000 lakosra jutó gépkocsik száma 138%-a, a 10 000 lakosra jutó bölcsődei férőhelyek 264%-a (több, mint két és félszerese), az 1000 lakosra jutó működő vállalkozások száma 210%-a a hasonló népesség kategóriájú városok országos átlagának.

A település jellegéből következően térségi hatásai dominánsan ágazatiak, főként a gazdaság kiemelt szegmensét, az idegenforgalmat érintik. Gyenesdiás küldetése ennek megfelelően két markáns irányvonalban testesül meg, egyrészt a családbarát településfejlesztésben, másrészt a fenntartható fejlődésen alapuló környezettudatos gazdálkodásban és fejlesztéspolitikában. A település vonzerejét mutatja, hogy megközelítőleg 400 ingatlan külföldi állampolgár tulajdonában van, mely a település nyugat-európai színvonalára és annak élhető környezetére utal.

A célok elérésében folytatott munkájáért a település számos, országos elismerésben részesült már. A turizmusban ma mintaszervezetnek tekintett Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) elsőként 2003-ban Gyenesdiáson alakult meg. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a települést 2011-ben Családbarát Önkormányzat címmel tüntette ki. Szintén ebben az évben a Biodiverzitás Fővárosa díj versenyen Gyenesdiás harmadik helyezést ért el, illetve kiérdemelte a Zala megye legkedveltebb üdülőhelye címet is. 2012-ben a TÖOSZ által meghirdetett Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok „Vizek városa, csodálatos vizes világ” témakörben Gyenesdiás országos első helyezést ért el.
A Diási Játékstrand, a Kék Hullám Zászló minősítés alapítása óta mindig a legmagasabb elismerésben részesült, 2016-ban továbbá a minősítésen túl ― a Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatását élvezve ― a “legzöldebb” strandnak járó különdíjat kapta. A strandot az előző években (2010, 2011, 2013, 2014, 2015) a balatontipp.hu online szavazásán a megkérdezettek a Balaton régió legjobb strandjának minősítették.

Gyenesdiás térségi és országos kisugárzása vitathatatlan, itt kell megemlíteni az országos szinten is kiemelkedő jelentőséggel bíró egyéb sajátosságait. Az országban ― Balatonfüred mellett ― Gyenesdiáson valósult meg a vitorlázás sportág iskolai keretek között történő oktatása a helyi általános iskolában.

A település teljes infrastruktúrával ellátott, kiépítettségi mutatói nagyközségi összevetésben kiemelkedőek és számos hazai város mutatóit meghaladják. A vonalas közmű-infrastruktúra szempontjából Gyenesdiás az országos viszonyokat tekintve is kiemelkedő értékeket mutat. A nagyközség valamennyi klasszikus intézményi funkcióval rendelkezik, úgymint térségi bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár, étkezde. Keszthely várossal való agglomerációs szerepköréből adódóan és a költséghatékonyság szempontjait is figyelembe véve funkciómegosztás alakult ki. Térségi szerepkörére utal, hogy a Keszthelyi járásban a második legnagyobb tanulószámú alapfokú oktatási intézménnyel rendelkezik.
A település büszke arra, hogy a Bakonyerdő Zrt. ― térségi konzorciumban ― a Természet Háza Látogatóközpontot szintén Gyenesdiásra építette.

A korai városiasodás igényét mutatják az 1991-ben kijelölt kereskedelmi- és ― a jelenleg mintegy 20 hektár nagyságú ― iparterületek, valamint az 1997-ben megépült Liget Pláza bevásárlóközpont és több nagyobb, lakberendezési szakáruház is.
A tudatos településfejlesztés eredményeként ma a nagyközség három kikötővel, két stranddal, valamint sportcentrummal és műfüves pályával is rendelkezik.