2015.10.01. 13:48

Nemzetközi Távlövő Íjászverseny Gyenesdiáson

 2015. szeptember 27. vasárnap
10.00 órától 

A Gyenesdiási Vazul Lovas Baranta HSE és a Magyar Történelmi Íjász Társaság szervezésében 2015. szeptember  27én vasárnap kerül megrendezésre a tradicionális távlövő versenyünk, Gyenesdiáson a Faludi síkon.

Egyesületünk célkitűzése a hagyományos technológiával készült összetett íjak (úgynevezett szarus íjak) használatának széles körben való elterjesztése. Ezek az íjak mind készítésükben, mind pedig megjelenésükben tökéletesen megegyeznek korabeli társaikkal. Sajnálatos módon használatuk nem terjedt el, így ezt az űrt kívánjuk kitölteni egyedülálló versenysorozatunkkal, amely nem merül ki "pusztán" ezen remekművek használatában, hanem olyan versenyszámok felelevenítését céloztuk meg, melyek a honfoglalás korából jól dokumentált formában megvalósíthatóak napjainkban is.

Ezt harci íjászatnak nevezhetjük. Régen a célja az volt, hogy felmérje a harcosok felkészültségét és kiszűrje az esetleges hiányosságokat.
A mostani versenyünk a távlövést jeleníti meg, ami az íjászat "forma 1-e". Itt a technika a végletekig ki van élezve a sebesség érdekében.
Kisebb vékonyabb vesszőket használnak. Ezeket az érdeklődők megtekinthetik a helyszínen.

A kiírásra kerülő kategóriákban számíthatunk 500 méter körüli lövésekre. Gyertek el szurkoljatok a nagyágyúknak, mert azokból és világrekorderekből az 1 négyzetméterre jutó népsűrűség igen magas lesz a hét végén Gyenesben.

Meghívásunkra eljönnek a világ leghíresebb olasz versenyzői köztük Luciano Cecili, aki évtizedekig megdönthetetlen távlövési világrekordok sorát birtokolta MINDADDIG, amíg hazánk egyik büszkesége Mónus József ezeket sorban meg nem döntögette.
A legutóbbi abszolút rekordját pont egy hónappal ezelőtt az USA-ban megrendezett világbajnokságon szerezte meg. Hát persze, hogy Jóskát is meghívtuk, hogy mérje össze tudását, erejét Lucianoval itt Gyenesdiáson. Csodás találkozás lesz ez a világ két legnagyobb
távlövő bajnoka között.

A verseny megközelítése: a  Várvölgyi úton haladva a cserszegi piaccal szembe.

További információ:
Páli Barna
Vazul Lovas Baranta HSE Gyenesdiás
Tel.: +36 70/325-9471