2019.07.02. 09:12

Tanzánia csodás tájai című előadás

2019.július 1-én (hétfő) 18:00 órai kezdettel
Helyszín: Községháza

Kedves Érdeklődők!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe Dr.Müller Imre és Nagy Diana előadását Tanzániáról.

Afrika, az egzotikus kontinens, vadregényes természet, törzsi kultúra, a Szerengeti vadjai, Ngorogoro természeti kincsei…

Vendégelőadónk a magyar születésű Nagy Diána, aki 1959-ben telepedett le Tanzániában szüleivel és húgával.
Dr Nagy Endre Afrika kutató és zoológus lánya személyes optikáján keresztül betekintést nyerhetünk a tanzán kultúra világába.

A beszélgetést vetítéssel és fotókkal teszi színesebbé Prof. Dr. Müller Imre, címzetes egyetemi tanár, hidrogeológus és klubtagunk előadása.

„Vízkészletek felkutatása Malambó környékén Tanzániában (Délkelet Afrika)”

Afrika óriási területei még ismeretlenek földtani és vízföldtani szempontból. Egyes helyeken a falvak lakói tíz-húsz kilométerről, szamárháton hordják haza a sokszor mocsár lének minősíthető „ivóvizet”, mert nincs fúrt kút a környéken. A vízfúrások az ismeretlen geológiai körülmények között igen sok esetben sikertelenek. Svájcban és Magyarországon kifejlesztett elektromágneses kutatási módszerekkel végeztünk méréseket Malambó térségében, hogy az ott található falvaknak, iskoláknak és kórháznak próbáljuk a vízellátását biztosítani. Az előadás felvázolja Tanzánia e tájának geológiáját, növény és állatvilágát, valamint a kutatási módszereink lényegét érintve egyben a helyi „Maszáj” lakosság néprajzát és problémáit.

Prof. Müller többször megfordult Afrikában. Nigerben, Maliban, Burkina Fasóban, Kamerunban, valamint Kenyában és Tanzániában vezetett vízfeltárási kutatásokat és rövid kurzusokat tartott a Ouagadougou-i (Burkina Fasó) agrármérnöki főiskolában.

Az előadás magyar nyelven történik.

A beszélgetés az előadás után angol, német és francia nyelven is lehetséges.

Minden érdeklődő kicsit és nagyot, családokat, baráti társaságokat, pedagógusokat szeretettel várunk a Frankofon Klub összejövetelére.
A belépés díjtalan.

Tisztelettel: Hernandez Erzsébet a program szervezője
_________________________________________

További információk: József Attila Művelődési Ház és Könyvtár Tel: 83/314-507, 20/9769-225