Séta Gyenesen

A községháza közelében induljunk el északi irányban a település első vándortanítójáról elnevezett Gödörházy utcán. A régi pincék és polgárházak szinte eltűnnek az új épületek, gondozott díszkertek között. Jobbról, kelet felől a György-féle fenyves, a Pipa-hegy lankái kísérik utunkat, miközben a Varsásra érkezünk. Itt  keskeny gyalogúton átvágunk a Lőtéri út felé, s hamarosan a Kűmell sziklái alatt vagyunk. Megmászása veszélyes, sziklás, szakadékos terep.

A Kűmell utcán kijutnánk a Faludi-erdőbe, de inkább a Homokos-lap és a Meleghegyi-dűlő közötti Meleghegyi utcát válasszuk, amelyen hamarosan megérkezünk a település szélső házsorához, a Faludi útra. Ez a településrész lankás, napsütötte kertjeivel, új lakóépületeivel mediterrán hangulatot sugall.

Kis kitérővel, Falud emlékoszlopának megtekintése után, a boltnál (kék és piros turistajelzés) rövid útszakasz erejéig térjünk be a Lőtéri útra, de csak azért, hogy a nyugodt, Csokonai utcát válasszuk a nádfedeles, öreg Kláminger-ház mellett. A körforgalomnál láthatjuk a kereskedelmi negyedet, és a Balatoni utcán sétáljunk le az alsógyenesi vasúti megállóhoz. A síneken túl rövid, árnyas sétaút vezet a strandhoz és a csónakkikötőhöz.

Algyenesi sétánkat folytassuk a lassan emelkedő Széchenyi utcán. Innen láthatjuk a balaton-parti rétek maradványait, a füzeseket, nádasokat, amelyekkel a Laska-réten, a kerékpárúton közelebbről is megismerkedhetünk. A mellékutcákban (például Harmat utca), és a Kapernaum-domb után sétánkat a Toldi utcában folytatva, számos nádfedeles régi épületet, hagyományos építészeti és stíluselemeket megőrzött új épület látható. Szemben elő-előbukkan a diási kápolna. A diási nagystrandra és vitorláskikötőhöz levezető főutcán, a Madách Imre utcán mi forduljunk balra, és hamarosan elérjük a remekbeszabott Vitéz-keresztet (Gyenes és Diás településrészek régi határát), és a település tengelyét képező Kossuth utcán visszatérhetünk sétánk indulópontjához, a Községházához.

Túratérkép megtekintése >>