Országos kék jelzés

(Menetidő: 4 ó 45 p, távolság: 16,5 km, szintkülönbség: 308 m)

Keszthelyről ÉNy-i irányban indulunk Alsópáhok felé, majd rövidesen elérkezünk a Georgikon műemléknek nyilvánított épületéhez. Átlépve a Csókakői árok kis hídján, majd elérve a balra kiinduló, hatalmas bokrétafákkal szegélyezett utat (Fenyves allé), mely bevezet a volt vadaskertbe.

Szép lomblevelű és fenyőfák, valamint bokrok között haladunk ÉNy-i irányba a szelíden lejtő gyalogúton. Kiérve a vadaskertből és átlépve a Gyöngyös patak kis hídján, jobbra az előtérben Dobogó és Biked, távolabb, pedig Cserszegtomaj és Rezi szőlőhegye, valamint a Keszhelyi-hegység hatalmas erdősége gyönyörködtet. Hévízen Gyógyfürdő Kórház épületei előtt folytatjuk utunkat.A városon keresztül gyalogolva É-i irányba, Egregy felé folytatjuk utunkat. Jobbra szép rálátásunk van a Gyöngyös patak széles völgyére, a hévízi medencére, Bikedre, Dobogóra. A harangláb után a piros jelzésű út tőlünk balra elkanyarodik, mi tovább egyenesen K-i irányba gyalogolunk.
Már messziről kiemelkedik a híres egregyi Árpád-kori műemlék templom. Átkerülünk az Óberek-csatorna medrén, majd a Gyöngyös patakon is, és rátérünk a keszthely-zalaszántói országútra. Most már ezen balra, É-ra fordulva folytatjuk túránkat. Az út jobb oldalán érintjük a betyárvilágból híres Gyöngyösi csárdát. A csárda után utunk letér az országútról, és jobbra, ÉK-re kanyarodik. Jobbra az Almás-domb marad mellettünk, majd szőlők között elérjük a Rezi fennsíkot. Innen balra nézve, már jól látjuk Rezi községet. A községbe vezető úton balra fordulunk és találkozunk a piros jelzésű úttal. A falu végén útkereszteződésen átlépve, továbbra is K-i irányba gyalogolunk a szántóföldek között. Balra kanyargó és egyre emelkedő erdei úton a tetőre érve igen szép bükkös szálerdőben, Jobbról egy töbörszerű mélyedést mellőzve érjük el a gerincvonulatot. A töbör mellett ágazik ki jobbra, ÉK-re a Sikalikja barlanghoz vezető kék barlang jelzés. Utunkból a várrom felé kiágazó kék L jelzésű úton most már rövidesen felérkezünk a rezi vár romjaihoz. A hirtelen letörő és elkeskenyülő dolomitszikla észak-déli irányú 418 m magas gerincén lévő vár építési idejét pontosan nem ismerjük. Egyesek szerint már a tatárjárás előtt megvolt. Okleveleinkben 1378-ban szerepelt először. Az országos kék jelzés vonalán továbbhaladva, előbb a Meleg-hegy tövében levő Hullai volt vízimalmot, majd Zalaszántó községet érintjük.

Túratérkép megtekintése >>