Keszthely, Várvölgyi országút, Sátormagas alja, Sátormagas, Csetényi rét, Várvölgy község

(Menetidő: 4 ó, távolság: 14,5 km, szintkülönbség: 223 m)

Keszthelyről az országúton tovább is É-i irányban gyalogolunk. A legelővel szegélyezett út két oldalát váltakozva lomblevelű erdőkkel és fenyvesekkel borított dombok kísérik. Ebben a szép völgyben, amely a Keszthelyi-hegység legnagyobb szélbarázdája, nagyjából szintben kígyózik a keszthely-várvölgyi országút.

Jelzett utunk jobbra, K-re vág át a legelőn és bevezet az erdőbe. A sárga jelzésű út pedig továbbhalad a várvölgyi országúton.
Néhányszáz méter után É-ra fordulva a meredek, sziklás oldalon kapaszkodunk fel a Sátormagas 309 m-es csúcsára.
Innen – bár É felé a fenyőerdő korlátozza a kilátást – igen szép rálátásunk van ÉK-re a Lázhegyekre, K-re a Barbacsra, DK-re a Széktető kiemelkedő gerincére, DNy-ra Keszthelyre és a keszthelyi öbölre, Ny-ra pedig a Csókakő és a Kígyóvár hatalmas sziklái világítanak az erdőből felénk. Alattunk kanyarog a várvölgyi országút).
Visszatérve a Sátormagasról (1 ó 47 p), tovább haladunk az országút mentén. Balról útkiágazást mellőzünk, és É-i irányban, most már enyhén emelkedve gyalogolunk tovább.
Elérve az új erdei kerítést, most már emellett a szekérúton gyalogolunk É-i irányban. A kerítés sarkánál indul ki jobbra a kék + jelzésű út Vállus felé. Előbb balra, DNy-ra, majd ÉÉNy-ra haladva érjük el a Csetényi rét kútját (212 m). Jobbra a Várodtető erdős vonulatában gyönyörködhetünk. Mögötte kikandikál a Nagylázhegy, szemben Szebikére és Várvölgy községre van rálátásunk.
Áthaladunk a Csetényi patak hídján, és az eleinte enyhén, majd egyre jobban emelkedő utunk bal oldalához a Zsidi medence, jobb oldalához pedig a Csetényi-rét és a Vállusi-erdő simul.
Jobbról mellőzzük az erdésztelepre vezető bekötőutat és a kőkeresztnél elérjük a vállus-várvölgyi országutat.
Ezen balra, nagyjából É-i irányban haladunk.
Az országút legmagasabb pontjáról szép körképben gyönyörködhetünk. Balra a Zsidi medencét átszelve kígyózik a keszthely-várvölgyi országút fehér szalagja. Felette emelkedik a Meleg-hegy, Rezi-vár romjai, Zalaszántó község a Kovácsi és a Hermántó-heggyel és Tátika. Utunkkal szemben Szebike, a Rókalyuki-erdő, alatta a várvölgyi szőlők, Várvölgy község, jobbra a Lázhegyek emelkednek. Visszatekintve, pedig a nagy kiterjedésű Vállusi-erdőt és az abban végighúzódó Szentmiklósi-völgyet látjuk. Beérkezve Várvölgy községbe, az országút mellett haladunk az autóbuszmegállóig (2 ó 13 p).

Túratérkép megtekintése >>