2020.01.28. 08:03

KEHOP 1.2.1 sz. pályázat

GYENESDIÁS A KLÍMATUDATOSSÁG ÚTJÁN

GYENESDIÁS A KLÍMATUDATOSSÁG ÚTJÁN

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata és a Forrásvíz Természetbarát Egyesület konzorciumi partnerségben 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be KEHOP 1.2.1. számú projektre. A pályázat eredményeként 2020-ban lehetőség nyílt arra, hogy a 2017-ben készült Települési Klímastratégia alapján egy egész évet felölelő lakossági szemléletformáló programsorozat valósuljon meg Gyenesdiáson.

Természetesen a pályázat legfontosabb célja, hogy az egész éven át zajló rendezvényekbe kapcsolódva javítsunk saját és családunk környezetbarát viselkedésén, legyen szó élelmiszerfogyasztásunk és közlekedésünk átgondolásán át egészen az energiahasználati szokásaink megváltoztatásáig. A programsorozat számos előadást, közösségi rendezvényt foglal magába, de természetesen a fiatalabb generációkhoz is szól különböző tanulmányi kirándulások révén.

A programsorozatról rendszeresen adtunk tájékoztatást a Gyenesdiási Híradó hasábjain, valamint az Önkormányzat weboldalán és Facebook oldalán. Az ingyenesen látogatható programokra, eseményekre ezúton is nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

Márciusban két, családok közötti vetélkedőt hirdetünk: a „Legtakarékosabb Háztartás” és a „Kilométerfaló Verseny” címen.

A „Legtakarékosabb Háztartás” célja, hogy a vetélkedőbe jelentkező családok március 30-tól- november 30-ig minden hónap 30-án (összesen hat alkalommal) egy űrlapra rögzítik villanyóra állásukat. Minden háztartás önmagához képest kell, hogy csökkentse havi fogyasztását. A vetélkedő végén a legtakarékosabb háztartások értékes jutalomban részesülnek.

A „Kilóméterfaló Verseny” célja a tudatosabb élelmiszer fogyasztás kialakítása, a lakóhelyhez közeli élelmiszerek előtérbe helyezése, a környezetbarát csomagolóanyagok használata. Tudjuk, hogy a trópusokról importált gyümölcsöknek, a Távol-Keletről rendelt termékeknek óriási ökológia lábnyoma van. Napjainkban nagyon kényelmesen pár kattintással bármit megvehetünk, ám ennek a közeljövőben mi és gyermekeink óriási árat fizethetnek. A verseny során a cél fogyasztásunk nyomon követése és ésszerűbb kialakítása. A felmérésre várjuk olyan családok jelentkezését, akik nyitottak saját fogyasztásuk követésére hetente egy termékkör vizsgálatával. A vetélkedő tavasszal és ősszel 6-6 héten keresztül zajlik, hetente egy termékkör (pl. gyümölcs vásárlási szokások egy héten) rögzítésével. Az űrlapra rögzítésre kerül –például- a gyümölcs származási helye (szállítási kilométerek) és vásárolt mennyisége. A különböző termékkörök tudatos vásárlásával jelentősen csökkenthetjük környezetünk terhelését, nem utolsó sorban jó példával járhatunk gyermekeink előtt.

A márciusban kezdődő vetélkedőkre 2020. február 25-ig várjuk e-mailes érdeklődést a marketing@gyenesdias.hu címen. A vetélkedőkön való részvétel feltétele az állandó gyenesdiási lakcím igazolása.

A pályázattal kapcsolatban további kérdés esetén is várjuk érdeklődését:

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Tel.: 83/312-737/100