AKTUÁLIS


ÖSSZES  |  KÖZÉRDEKŰ  |  KORONAVÍRUS  |  MEGHÍVÓ  |  SPORT  |  KÖZÜZEM  |  SAJTÓ  |  PÁLYÁZATOK  |  ÁLLÁS  |  VÁLASZTÁS  |  ADÓÜGYEK  |  HIRDETMÉNY  |  KERTBARÁTOK


Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyenesdiás, Dornyai Béla utcában épülő 4G frekvenciás mobiltelefon bázisállomással kapcsolatban felmerült lakossági aggályok nyomán az alábbi közleményt adja.

Számos lakossági bejelentést követően, elsősorban a Felső-Gyenes településrészt érintő mobilinternet sávszélesség hiányosságokat orvosolva, önkormányzatunk a Magyar Telekom Zrt-vel együttműködve 2 éve a térség digitális fejlesztése mellett döntött, melyről több alkalommal lakossági fórum /közmeghallgatás, költségvetés ismertetés/ keretében is tájékoztatást adott. (Hasonló tornyok a Libás utca mentén és a Malom utcában is találhatók.) 

A közel másfél éves előkészületeket és egyeztetéseket követően a Magyar Telekom Zrt Gyenesdiáson, a Dornyai Béla út melletti fasorban - az első közvetlen lakóépülettől távol, lézeres mérőeszközzel történt mérés alapján mintegy 110 méterre - 4G frekvenciás "mobil-tornyot” építése mellett döntött, amelyre rádióantennákat telepít. A fejlesztések eredményeképpen az adott körzetekben is elérhető lesz a Telekom minőségi 4G szolgáltatása, amely jobb minőségű hanghívást és gyorsabb mobilinternetet nyújt az ügyfeleknek.

A 4G frekvenciás adótornyok környezetünkben is jelenleg már több helyen biztonságosan működnek. Az emberek védelme érdekében a szabályozás és a határértékek betartását rendszeres mérésekkel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyon szigorúan felügyeli. 

A lakosság körében oly sokszor kétségekkel fogadott "mobil-tornyok" egészségügyi hátterére a Telekom Zrt alábbi szakvélemény állásfoglalását tesszük közzé:

"Az élet a Földön már kezdetektől fogva elektromágneses környezetben alakult ki, de a mesterségesen keltett környezeti elektromágneses tér, az utóbbi 40 évben egy városi ember számára mintegy 350-szeresére nőtt. Ezt a növekedést elsősorban a műsorszóró TV- és rádióadók okozzák, amelyben az ember hosszú ideje minden következmény nélkül él.
A mobiltelefóniában alkalmazott elektromágneses terek, ún. rádiófrekvenciás sugárzások, a TV és URH rádióadó sugárzásához hasonlítanak a legjobban, de utóbbiak adóteljesítménye százszor, ezerszer nagyobb, mint a mobiltelefon-bázisállomások teljesítménye.
A lakosság mobil-tornyoktól való idegenkedése sokszor arra vezethető vissza, hogy nem szokott hozzá ezek jelenlétéhez, mivel a bázisállomások telepítése sokkal gyorsabb ütemben folyik, mint annak idején a TV- és rádióadóké.
A mobilkommunikáció működését biztosító elektromágneses hullámok a szabad térben terjednek a kezünkben lévő mobiltelefon és az összeköttetést biztosító bázisállomás antennája között. Ezek az elektromágneses hullámok, az ún. nem-ionizáló sugárzások közé tartoznak, melyek jellemzőikben, biológiai hatásaikban lényegesen eltérnek az ionizáló (pl. röntgen, gamma stb.) sugárzásokétól. A döntő különbség közöttük az, hogy a mobiltelefóniában alkalmazott elektromágneses sugárzás energiája olyan alacsony, hogy az élő szervezetek szerves molekuláira bizonyítottan nincs roncsoló hatása.
Hazánkban 2004. augusztus 8-án lépett hatályba az az egészségügyi minisztériumi rendelet, amely a 0 Hz - 300 GHz közötti frekvenciatartományú elektromos, mágneses és elektromágneses terek lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeiről szól. A hazai rendelet átvette az EU ajánlás határértékeit, és utal az elővigyázatossági elv figyelembe vételére. Ezzel eleget tesz mind a WHO, mind az EU ajánlásának és szándékának, nevezetesen annak, hogy a lakosság nagyfokú védelme biztosított legyen."


A gyorsan fejlődő mobilhálózatra vonatkozó közérthető szakmai vélemények, összefoglalók:
MTA szakvélemény: https://5g.hu/files/18/47/1847d566c7c404351c0ba4d80e91d251.pdf
https://5g.hu/hu/egeszseg-es-kornyezet

Természetesen önkormányzatunknak is elősorban a lakosság egészsége az első rendű, ezért a közeljövőben a torony műkődésére vonatkozóan további szakmai vizsgálatokat fogunk kérni és közzétenni.
.
Bízunk abban, hogy a fentebb közzétett szakmai vélemények az esetlegesen felmerült bizonytalanságokra megnyugtató választ nyújtanak és reményeink szerint a kellő mértékű tájékozódást követően a létrejövő minőségibb szolgáltatás Mindannyiuk számára kedvező fogadtatásra talál.

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának nevében

tisztelettel:

Gál Lajos, polgármester

 

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo