KÖZSÉGHÁZA


N ENGLISHA biológiai sokféleség megóvása érdekében mi magunk is sokat tehetünk a saját kertünkben, otthonunkban! Erre szolgál példaként az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló Living Gardens (Élő kertek) elnevezésű projekt.

A projekt keretében bemutató élőhelyek kerülnek kialakításra öt településen a Bécstől délre és a Balatontól nyugatra fekvő határon átnyúló térségben: osztrák részről Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau, valamint magyar részről Gyenesdiás és Zalakaros településeken.

A bemutató élőhelyeket az érdeklődő látogatók szabadon felkereshetik és azok mintájára hasonló élőhelyeket alakíthatnak ki a saját kertjükben, ezáltal segítve a veszélyeztetett fajok megóvását. A projekt felhívja a lakosság figyelmét a biodiverzitás fontosságára, és lehetőséget biztosít a számukra, hogy ismereteiket és tapasztalataikat megosszák egymással és a határ másik oldalán élő kerttulajdonosokkal.

A projekt keretében bemutató élőhelyek kerülnek kialakításra a projektben résztvevő településeken (osztrák részről Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau, valamint magyar részről Gyenesdiás és Zalakaros településeken), amelyeket az érdeklődő látogatók szabadon felkereshetnek. A bemutató élőhelyek mintájára a helyi lakosok is hasonló élőhelyeket alakíthatnak ki a közvetlen környezetükben (a saját kertjükben és a településükön) a helyi őshonos fajok védelme és szaporítása érdekében. Segítséget nyújtva a bemutató élőhelyek kialakításához, a projekt keretében részletes útmutató kerül kidolgozásra, valamint tájékoztató és figyelemfelhívó rendezvények kerülnek megszervezésre a települési önkormányzatok, a zöldterületek kezelésével foglalkozó szervezetek, valamint a helyi lakosság számára.


A projekt partnerei:
GLOBAL 2000
Natur im Garten GmbH
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

A projekt stratégiai partnerei:
Gyenesdiás
Zalakaros
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Pfaffstätten
Tattendorf
Trumau
Landschaftspflegeverein Thermenlinie-Wienerwald-Wiener Becken
Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie, VII/7 Nationalparks, Natur- und Artenschutz
A projekt időtartama: 2021. április 1. – 2022. december 31.
A projekt megvalósítását az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program támogatja.

 

 

  Living Gardens leporello
   Összefoglaló videó
  Sajtóanyag_ Keszthelyi televízió
  INFO BOARD IN ENGLISH