2019.06.01. 10:05

Határtalanul 2019-ben is

 Hajnali 5 órakor elindultunk a határ felé, az első kötelező megállónk Aradon volt, ahol megkoszorúztuk az emlékművet. Temesváron kaptunk fél óra szabadidőt, mely alatt „megnéztük” a várost. Folytattuk az utunkat Dévára, ahol betekinthettünk Böjte Csaba gyermekotthonába.
Kora este érkeztünk meg Csernakeresztúrra, megvacsoráztunk, és elfoglaltuk a szállásainkat. Másnap reggeli után elindultunk Gyulafehérvárra, megtekintettük a Hunyadiak síremlékét, és egy rövid szabadidő keretében körbesétálhattuk a várost. A következő egállónkon, Torockón a Néprajzi Múzeum kiállítását néztük meg.
Utunkat folytatva ellátogattunk a Tordai-hasadékhoz is, ahol nagyon szép látvány tárult elénk. Hosszú út után este Csíkkarcfalván vendéglátóink bőséges vacsorával vártak minket. Reggel tanáraink keltettek bennünket, viszszaadták (az éjszakára elkobzott) telefonjainkat.
Első utunk Fehéregyházára, a Petőfi Múzeumba vezetett. Mindenki érdekesnek találta Petőfi életéről szóló történetet. Következő állomásunk Székelykeresztúr volt, ahol megtekintettük azt a házat, amelyben Petőfi Sándor utolsó éjszakáját töltötte, majd a kertben megnéztük a körtefáját. Segesváron felmentünk a diáklépcsőn, és
sétáltunk a várban. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Rövid időt töltöttünk Korondon, Szejkén Orbán Balázs sírjánál.
Délelőtt megnéztük a Békás-szorost. Elbuszoztunk a Gyilkos tó-hoz, ahol nagyon finom lángost és kürtöskalácsot lehetett enni.
Hazafelé megálltunk Marosfőn, megnéztük, hol ered a Maros folyó. Következő megállónk Csíkszenttamás volt, ahol a templomban
meghallgathattunk egy csodálatos orgonajátékot. A nap egy finom vacsorával zárult.

Reggeli után Madéfalvára utaztunk, ahol megkoszorúztuk a 200 kivégzett székely emlékére állított emlékszobrot. Útközben megálltunk a Csíkszépvízi víztározónál és a Gyimesi hágónál. Következő úticélunk az ezeréves határ volt, ott megnéztük a 30-as őrházat és a Rákoczi-várat. Onnan Csíksomlyóra mentünk, a kegytemplomban elénekeltük a Székelyhimnuszt. Buszra ültünk, az utolsó szállásunk Magyarlónán volt.
Rövid busz út után megérkeztünk Kolozsvárra, ahol megnéztük Mátyás király szülőházát, a templomot, és fotózkodtunk a lovasszobornál. Nagyváradon megnéztük. Erdély legnagyobb bazilikáját. Ezután Magyarország felé vettük az irányt. Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak a 6 nap alatt.
 
Köszönjük a lehetőséget!
7. osztályosok