Gyenesdiási Kertbarát Kör

 

Hitvallás

Szeretettel köszöntöm a Kertbarátkör nevében!

Négy éve azért hívtuk életre az amatőr kertészeket összefogó baráti kört a településünkön, mert mindenkiben él a kert szeretete, de valami ok miatt nem él vele.

Jelenleg 30 fő a tag létszámun,k létrehoztunk a chili clubot a chili paprika kedvelők részére 2016 novemberében. Taglétszámunk 40 fő.

A 2020-as év külön kihívást jelentett mindenki számára hisz megjelent a korona vírus. Most tudatosult bennünk, hogy az egészségnél nincs fontosabb. Az egészséget pénzért nem lehet megvenni.
Hipokratész az orvost tudomány megteremtője már az ókorban kijelentette: "azzá leszel, amit eszel".
Én a mai korban úgy értelmezem: ételed lehet az életed, de lehet egyben a halálod is.
A jó minőségű gyümölcs és zöldség megalapozza a jó ellenálló képességet, amely a betegségekkel szemben is segít.
A saját gyümölcs és zöldség előállítását ajánlom mindenkinek kis kertjükben, mert a boltokban vásárolt áruk minősége nem mindig megfelelő.
Sok esetben található olyan hatóanyag is, amely a szervezet számára káros. Többször mondták már nekem olcsóbb vásárolni, mint megtermelni. A felvetés helyes, de a pénz és a minőség arányban van egymással. Arra ösztönzöm a kert tulajdonosokat, hogy ők termeljék meg saját szükségletre a zöldséget és gyümölcsöt, így tudják kontrollálni a növény védelemben résztvevő anyagokat, és az élelmezési időt.
Úgynevezett szelíd vegyszerekkel kellő odafigyeléssel védhetjük egészségünket. A profit orientált termesztés sajnos azzal jár, hogy olcsó vegyszerekkel nem tudják betartani az élelmezés, egészségügyi várakozási időt, és szermaradvány meghaladja a megengedett határ értéket. A Kertbarátkört 2016. április 28-án Gál Lajos polgármester úrral és Kötvélyesi Ibolya titkár asszonnyal  azzal a céllal hoztuk létre, hogy szakmai segítséget és jó minőségű szaporító anyagot jutassunk a Gyenesdiás lakossága számára. A szakmai segítség nyújtásban neves szakemberek segítenek. Ez egy csapatmunka melynek tagjai, professzor Fishli Géza, (növény védelmi szak terület), Dr. Alföldi Zoltán docens (genetika növény nemesítés), Dr. Szeglet Péter docens (növény védelem botanikai ismeretek).
Köszönet a családomnak a támogatásért a feladatok elvégzésében.
A megfelelő szakmai segítséggel bátran biztatunk minden Gyenesdiási családot arra, hogy alakítsák ki kertjüket, legyen zöldséges, virágágyás. Ültessenek szőlőt, málnát, szedret. Nincs finomabb gyümölcs, és zöldség mint, amit mi termelünk. Benne van a munkánk és a kellő gondoskodást a növény meghálálja, gazdag íz világával és frissességével. Érezni lehet a munkánk gyümölcsét, vonják be a gyerekeket is segítsenek a palánta ültetésében, gondozásában betakarításában.
A gyerekek így megtapasztalhatják, mennyivel gazdagabb íz világú az a zöldség, és gyümölcs, amit frissen szedünk a kertben. Az egészséges táplálkozás egyik alapja, ha idényjellegű hazai viszonylag vegyszermentes terméket fogyasztunk.
Saját példámat idézem, a nagymamámra szeretettel gondolok, aki 4 éves koromban adott pár szál palántát, amit én ültettem el és nekem is kellett gondozni a felügyelete alatt. Ez alapozta meg a kert szeretetét, jelenlegi munkám is erről szól. A polgármester úrral közösen az „Egy ház egy szőlő” akció mintájára, meghirdettük az "Egy ház, palántázz!" mozgalmat. A mozgalom keretében a 2020-as évben 100 család jutott kedvezményesen 5-5 tő paprika és paradicsom palántához.
2019-ben, a kedvezőbb gazdasági viszonyok miatt 1650-en tő palántát osztottunk ki, a paprika és paradicsom palánták mellett elkezdtük a füge csemeték kiosztását is. Szeretnénk Gyenesdiás arculatát a füge kissé mediterrán varázsával színesíteni.
Beszámoló a 2020-as év tapasztalatairól.
Munkánk gyümölcse kezd beérni, hisz sok új hobbi kertész jelentkezett palántáért, ami számunkra nagy örömet okozott. Újdonság a magas, fél magas ágyást kialakító illetve balkonon kertészkedők népes száma. Az új hobbi kertészeknek az élmények fokozására, különleges fajták ajándékozásával kedveskedtünk. Elláttuk kellő szakmai ismeretekkel. Szükség esetén telefonon is kérhetnek segítséget. Az idei évben 3 meghatározó növénnyel kezdtünk: paprika, paradicsom, uborka, kiegészítve fűszer és zöldség növényekkel, gazdag fajta választékkal. (Paprika 30 fajta + 4 tájfajta.) Büszkék vagyunk, hogy három Gyenesdiáshoz köthető paprika fajta is van választékukban (Faludi, Gyenes, Pelso). Paradicsom 33 fajta + 4 táj fajta chili 10 fajta.
Zöldség félék: zeller (gumós, szár, metélő), borsika, menta (zöld, fodros, borsos) snidling, citromfű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom 4 fajta oregáno vad majoránna, tárkony.
A fajta választásnál felhívtam a kertészkedők figyelmét az adott fajta igényeire, kezdőknek a hagyományos fajtákat, gyakorló kertészeknek az F1-es hibrideket új fajták kipróbálásával a táj fajtákat ajánlottam. Fontos, hogy a növény védelemnél sok esetben nincsenek tisztában a hobbi kertészek. hogy a réz és a kén engedélyezett a bió kertészkedésben is. Komposztáljunk, tervezzük meg kertünket ültessünk zöldséget, gyümölcsfát, bokrot.
Tegyük ezt környezetünk és magunk egészsége érdekében!

Gyenesdiás, 2020. május

Volner Lajos, elnök

Elérhetőségek: 

Telefonszám: +36-30-792 6265
Email: kertdoki01@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012175008094