Gyenensdiás Nagymező Natúrpark, Berzsenyi kilátó, Büdöskútpuszta, Szent Miklós forrás, Szentmiklós völgy, Vállus Jáger ház

(Menetidő: 2 ó 30 p, távolság: 9 km, szintkülönbség: 112 m)

Kiemelt jelentőségű túraútvonal!

A vasúti megállótól a kék + és a zöld jelzésekkel a feldiási csordakútig együtt haladunk a 14. sz. túránál leírt útvonalon. A mára már felhagyott csordakutat elhagyva, ahol a kék + és a zöld út továbbhalad, ÉK-i irányban, a jobbra kiágazó, erősen vízmosásos, emelkedő úton gyalogolunk felfelé.

Rövidesen utunktól jobbra, a hegynyeregben kiágazik a Vadlánlikhoz vezető sárga (barlang jelzésű) út, melyen 5 perc alatt érünk a barlanghoz.
A dolomithegyekben ritkán előforduló barlangot feltétlenül tekintsük meg. A népiesen „Vadlánlik”-nak nevezett barlang keményebb-lazább dolomitbreccsába mélyül. Feltehető, hogy az idők folyamán emberi beavatkozással tágították a barlangot. Az, hogy az ősember is lakta volna, nem bizonyítható. A barlang fenekét szintén dolomitbreccsa takarja. Fekete fenyővel (Pinus nigra) betelepített környéke kedvelt kirándulóhely.
Utunkat továbbfolytatva és átmenve a borókás kopár hegyoldalon, érjük el a Tüskéslapot. É-i irányban vezet át gyalogösvényünk a szép fenyőerdőig. Az erdei ösvények elágazásánál, a jobb oldali gyalogúton továbbra is az öreg fenyves mellett haladunk. Átlépve a K-Ny-i irányú nyiladékon, az egyre emelkedő bal oldali úton haladunk a szálerdőben. Áthaladva a hegygerincen, találkozunk a Vonyarcvashegyről felvezető piros jelzésű úttal.
Ezzel együtt, az újból egyre emelkedő úton érjük el a Pető-hegy csúcsára balra felvezető sárga háromszög és piros jelzésű ösvényt (1 ó 02 p). (Ezen az ösvényen 6 perc alatt fordulhatunk meg a Pető-hegy 355 m magas csúcsáról.)
Az 1961-ben újjáépített, Berzsenyi Dánielről elnevezett kilátóról és az arról
elénk táruló panorámáról a 18. sz. útleírásban emlékezünk meg.
A csúcsra vezető ösvényről utunk hullámzó terepen vezet. Jobbról elérjük a Vadmező új telepítésének kerítését, és ahol az elmarad tőlünk, állandó emelkedéssel haladunk a hegygerincig. Innen már a gerinc alatt húzódó szekérúton balra, É-i irányban, jobbára szintben gyalogolunk. Utunk bal oldalán fiatal fenyves, jobbról szálerdő kísér. Balról betorkollik az Öregszéktető felől vezető piros + jelzésű út. Jobbról előbb a Cseri völgyből vezető zöld jelzésű út, majd tovább haladva, ugyancsak jobbról a Szent Mihály-domb felől jövő kék jelzésű út csatlakozik hozzánk. Most már ezekkel a jelzésekkel együtt folytatva túránkat, mellőzzük a csemetekertbe vezető széles kocsiutat és a balra, ÉK-re, a lefelé haladó gyalogösvényen, a szivattyúház érintésével érkezünk be Büdöskútpusztára (0 ó 45 p).
Innen a kék jelzésen (0 ó 54 p) érjük el Szentmiklós-kút kitűnő vizű forrását.
A forrástól a zöld + jelzésen haladunk tovább a Szentmiklós völgyben, mely a Láz-hegyek és a Szamos tető közé bevágódott szép erdei út.
Vállus előtt a Láz-hegy északkeleti dolomit szikla falában megbóvó kis Vadlánlik- nevű sziklaodútól 6 p alatt fordulhatunk meg.
A faluból kiérve a főút előtti balra kanyarodó poros útról tudjuk megközelíteni a Csettegő-forrást és a Jáger házakat.
Utunkat a szomszédos település (Várvölgy) buszmegállójánál zárhatjuk le.

Túratérkép megtekintése >>