>

Erdei séták jelzetlen utakon

Kis bátorsággal, és tájékozódó képességünket próbára téve kipróbálhatjuk a régi szekérutakon, lovas ösvényeken, vadcsapásokon és nyiladékokon való bolyongás nyújtotta élményeket. A biztonság kedvéért jó, ha térképet és iránytűt magunkkal viszünk.

A községháza közelében induljunk el északi irányban a település első vándortanítójáról elnevezett Gödörházy utcán. Jobbról, kelet felől a György-féle fenyves, a Pipa-hegy lankái kísérik utunkat, miközben a Varsásra érkezünk. Itt keskeny gyalogúton átvágunk a Lőtéri út felé, s hamarosan a Kűmell alatt vagyunk. Csak vessünk egy pillantást az út fölé magasodó, fenyvesek mögé rejtőzködő sziklára, s haladjunk tovább É felé a Homoki utcán. A települést elhagyva homokos erdei szekérúton a Hangyálos-völgy fenyővel elegyes cseresébe érkezünk, balról a Meleg-hegy, majd a Somogyi-kőfejtő, jobbról a Faludi-erdő emelkedik. Hamarosan nyiladékon útkereszteződéshez (1) érve, a keszthelyi határúton haladjunk. Virágos hegyi rétek, cserjések szépségét élvezhetjük. Vadászlesnél kövessük az út kanyarodását jobbra, s máris a Szénahordó út horhosában gyertyánnal elegyes cseres kocsánytalan tölgyesek árnyékában emelkedünk magasabbra. Rövid szakaszon nyiladékban haladunk keleti főirányban, s ahol a szekérút ismét északnak fordul, kell találnunk egy, a partnak fölkapaszkodó lovas ösvényt. A bokros helyen átbujkálva láthatunk örökzöld babérboroszlánt, s visszaérünk az előbb érintett nyiladékra, és azon haladjunk tovább kedvünk szerint. Nyiladékok kereszteződése után elérjük a Kis-Szék-tető gerincét csaknem 300 m magasságban. Öreg cseresek, hagyásfás, cserjésülő legelőerdők, a nyiladékokon genyőte, köves váztalajon sziklai növényzet kíséri utunkat. A magaslesek gazdag vadvilágról tanúskodnak, és csendesen mozogva magunk is megpillanthatunk egy-két őzet vagy szarvast, de ne csodálkozzunk, hogy azok már korábban figyelve mozgásunkat, hamarosan futásnak erednek. A magasban egerészölyv köröz, esetleg hollók jellegzetes hangját halljuk.

Ez a nyiladék levezet a Pórakháti-völgybe, és kisebb irtásnövényzeten átvergődve az országos kék jelzés útját tegyük meg haza, visszafelé a Kűmell felé. A másik lehetőség az, hogy visszafordulunk, de nem a Hangyálos-völgyön térünk vissza, hanem az (1) útkereszteződésnél a Somogyi-kőfejtő északi oldalán fenyvessel elegyes tölgyesben haladva kimegyünk a széles szoroshadi-pilikáni útra. Útelágazásnál elhagyjuk a keszthelyi határt, és balra térünk, hogy hamarosan elérjük a Pilikáni út aszfaltcsíkját. A Meleg-hegy déli lábainál és a Szár-hegyi-legelő fölött, régi és új házak között sétálunk a község felé. Autóbusz végállomásnál választhatjuk a Kűmell felé visszavezető Meleghegyi utcát, vagy jobbról a Faludi utcát, amely az elpusztult ősi község emlékoszlopa mellett a körforgalomhoz visz.
Túratérkép megtekintése >>

Turisztikai oldalunk

gyenesdias-destour-portal

Eseménynaptár

2019. Aug
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2019.08.20. 00:53

Testvértelepülésünk