Diási sétaút

Sétánkat Gyenesdiás vasútállomáson kezdjük. A csinos állomásépület elődje 1903-ban egyszerű bakterház volt, amelyet több lépésben bővítettek és 1930-ban elnyerte mai, barátságos tornácos formáját. A balatoni kerékpárutat keresztezve a Fürdő utca kettős vadgesztenye fasora alatt haladunk, és forduljunk jobbra a kanyargós Tanácsház utcába.

Az új lakóházak és üdülők között néha megpillantunk egy-két nádtetős régi, aldiási épületet, hagyományos gyümölcsös és zöldséges kertet. Előbukkan a Lápi-rét nádas, rekettyés, nyárfás zöldje, s egy éles balra fordulás után hamarosan elérünk egy parkot játszótérrel, régi udvarokból megmaradt, szép gyümölcsfákkal és orgonabokrokkal. A Havas Boldogasszony templomtól kezdődően látjuk a sűrűn betelepült, de mandula- és barackvirágzáskor különösen szép feldiási dombokat.

Az igen forgalmas Kossuth Lajos utcán forduljunk jobbra, és a kiépített járdán haladva sétáljunk el a Szent János-forráshoz. A vízmű létesítményei mellett védőszentjének szobra elárulja az országút alatti mélyedésben szépen foglalt forrást, tájékoztató táblával, és Léczfalvi Sándor vízmérnök tiszteletére ültetett csavartfűz emlékfával. Érdemes lesétálni a Malom utcán, gyönyörködni a Lápi-rét növényzetében, a csobogó patakvízben, a megmaradt néhány jegenyében, s elérjük a műemléki védettségre érdemes, egykor múzeumként (1963) is berendezett Oswald-Bujtor féle vízimalom épületegyüttesét, valamint az egykori (Talabér-féle) molnárházat.

Visszafelé használjuk a forrás fölött a Kossuth utcai, terméskőből épült pihenőhelyet, s kissé továbbmenve, mielőtt Vonyarcra érnénk, kapaszkodjunk fel a Forrás utcán a domboldalban kanyargó Bem József utcára. Öreg vincellérház fölött megpillantjuk a Kesellő-hegy és a Nyárjas-tető erdős-füves lankáit, és a sűrűn beépített utcán a Havas Boldogasszony templomhoz (vagy diási kápolnához) érkezünk. Temetőjében a keszthelyi kőfaragó (Zitterbarth) műhely jellegzetes szabású keresztjeivel, Szelényi Gusztáv természetkutató és Kárpáthy János tanító sírjával. Utunk során régi mogyorós és mandulás kertek maradványaiban, a Csiki és a Kárpáthy villa épületeiben, nádfedeles pincékben gyönyörködhetünk. A templom mellett a hasonló értékeket feltáró, kanyargós Darnay utcán felfelé haladva – érintve a jelenleg magántulajdonban lévő 1644-ben épült Darnay pincét - elérjük a sárga turistajelzéssel ellátott Jókai utcát, a Tücsök-dombbal. Strapabíró cipővel, kényelmes ruhában megtekinthetjük a Vadlánlikat. Ereszkedjünk le a Jókai utcán, amelynek végén – már Fölgyenesen – a Községháza és az iskola épületeinek szomszédságában megtekinthetjük a XIX. században épített, és jó állapotban lévő Pásztor-házat, a klasszicizáló Szent Ilona templomot (1826), amelyben újabban hangversenyeket tartanak, körülötte a temetőt műemlék értékű, helyreállított kőkeresztjeivel.

Túratérkép megtekintése >>