2020.03.15. 12:17

Dr. Világos Eszter Gyermekorvosi Körzetére vonatkozó kérések, intézkedések!

2020. március 16.

Kedves Szülők!

A koronavírus járvány sok szempontból új helyzetet teremt a magyar családok életében is. Az Önök és gyermekeik biztonsága valamint lehetőség szerint minél tovább fenntartható alapellátás biztosítása céljából több, az eddigi gyakorlattól eltérő változtatásra, felelősségteljes szülői magatartásra van szükség.

A fertőzések átadásának különösen kedveznek az orvosi várótermek, a zárt helyen történő várakozások. Éppen ezért hozzá kell szokni ahhoz, hogy nem kell rögtön orvoshoz fordulni egy beteg gyermekkel, hanem ismert útmutatók és távoli orvosi segítség mellett kell elkezdeni ápolni, gyógyítani.

Fel kell tudni mérni, melyik az a pillanat, amikor valóban szükséges a vizsgálat. Természetesen bizonytalan helyzet esetén telefonon vagy e-mailben segítséget nyújtunk, iránymutatót, házi patika ajánlásokat posztolni fogok.

KORONAVÍRUS GYANÚ esetén TILOS A RENDELŐBE JÖNNI!

Telefonon kell egyeztetni velünk vagy hívják az alábbi zöld számot: 06-80/277-455, 06-80/277-456!

Ki az, aki gyanú alá esik? Aki találkozott igazoltan fertőző emberrel, vagy olyan területen járt, ahol már járvány van.

Hol van járvány? Erre a kérdésre a válasz óráról órára változik, de nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden külföldi utazást potenciális fertőző forrásnak tekintünk.

Miért nem lehet a rendelőbe jönni? Mert a koronavírus fertőzés nagy fertőzőképességű, gyorsan terjedő vírusfertőzés, így veszélyezteti a váróban ülőket és a rendelőben dolgozókat.

Az alapellátásban nincs speciális tesztünk a koronavírus fertőzés kimutatására, így nem feltétlen kerül felismerésre a beteg.

Az új típusú koronavírus járvány megfékezése érdekében kérem mindenki tartsa be az alábbiakat:

1. Kérek mindenkit, hogy kizárólag INDOKOLT ESETBEN jöjjön a rendelőbe, jelenleg a halasztható megbeszéléseket, régóta fennálló panaszokat e-mailben (orvosgyd@gmail.com) egyeztessük, 24 órán belül válaszolok, akár hétvégén is.

2. MINDENKI EGY KÍSÉRŐVEL ÉRKEZZEN! Lehetőség szerint NE hozzanak testvért és NE JÖJJÖN NAGYSZÜLŐ a rendelőbe, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek. A gyermeket tünetmentes, egészséges szülő kísérje!

3. Mivel az oktatási intézmények zárva vannak, illetve lehetőséget adnak a távolmaradásra, IGAZOLÁST NEM ADUNK KI!

4. TÁPPÉNZ kizárólag betegség esetén adható. Azokban az esetekben, amikor a szülő nem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet és amiatt maradna otthon, akkor kormányrendelet alapján táppénz nem adható.

5. SZAKORVOSI JAVASLATOK, KÖZGYÓGYIGAZOLVÁNY lejárat után 90 napig él, ennek meghosszabbítása miatt ne keressék fel a rendelést.

6. JOGOSÍTVÁNYHOZ szükséges igazolást nem áll módunkban kiállítani.

7. Dolgozunk rajta, hogy betegeink számára az E-recept jövő hét folyamán elérhetővé váljon.

8. Akik ügyeleten jártak, és a gyermek már jól van, nem indokolt ismételt orvosi vizsgálata, bizonytalan esetben keressenek telefonon és megbeszéljük a kontroll vizsgálat szükségességét.

9. TANÁCSADÁS:
A tanácsadásokat egyelőre változatlanul megtartjuk, a státuszvizsgálatok, amikor védőoltás nem esedékes halasztásra kerülnek. Egy gyermekkel egy hozzátartozó jöhet! Beteg gyermeket TILOS a tanácsadásra hozni, ha észleljük, azonnal el kell küldjük az egészségesek közül. Testvért a tanácsadásra hozni, még a váróba sem szabad!

A koronavírus fertőzés jelenlegi tudásunk szerint a gyermekekre nem jelent nagy veszélyt, nem okoz súlyos állapotot, de potenciális fertőzőforrásként szerepük mégis jelentős. Óvjuk a nagyszülőket, hiszen rájuk jelent nagyon nagy kockázatot a fertőzés. Emellett az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettsége is nagy, hiszen folyamatosan betegek között vagyunk, nem fertőződhetünk meg, mert ha megbetegszünk, nem lesz, aki ellássa a betegeket! Minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy a vírus terjedését lassítsuk, mielőbb megakadályozzuk! Az elkövetkező időszakban felelősségteljes együttműködést kérek mindenkitől! Kérem segítsék munkánkat!

2020.03.17-től várhatóan további óvintézkedéseket tervezünk bevezetni, melyről mindenkit informálni fogunk!

Köszönettel:Dr. Világos Eszter

--------------------------

További friss hírek: 2020. március 16. hétfő 15:00


Tisztelt Szülők!

A ma kézhez kapott Miniszteri utasítás értelmében és a gyenesdiási önkormányzattal történő megbeszélést követően tájékoztatom Önöket, hogy a holnapi naptól a rendelőben,
egészségügyi ellátást csak akkor végzünk, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Tervezett, halasztható ellátásra nincs lehetőség (pl. jogosítvány, hosszabb ideje fennálló panaszok stb.) Sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek listáját a 52/2006. (XII. 28 .) EüM rendelet szabályozza. Ide tartoznak többek között - teljesség igénye nélkül - a traumás sérülések, vérzések, vérmérgezések, egyes infektológiai helyzetek, légzési elégtelenség, akut hasi kórképek, ritmuszavarok, eszméletlenséggel járó állapotok, mérgezések.
A legtöbb kórkép ezek közül nem az alapellátó orvosokra tartozik, esetleg mentőhívást indokolnak (balesetek, és ebből adódó kórállapotok, eszméletlenség, akut nehézlégzés). Más
betegségek súlyosságának, potenciális életveszélyességének megítélése pedig laikusoknak igen nehéz.

❗️
A fentiekre is tekintettel 2020.03.17-től a panaszokat, és a megjelenés szükségességét előzetesen e-mailen, vezetékes telefonon, vagy mobiltelefonon jelezzék (ez utóbbin kérem
valóban indokolt esetben hívjanak, mert a megnövekedett telefonforgalom mellett nehezen lesz kivitelezhető a védekezésben folytatott egyéb aktív részvételem), amely alapján megítéljük az orvos-beteg találkozás sürgősségét. A fenti módokon mindenképpen egyeztethetnek az ellátás szükségességéről. A rendelőbe csak ezek után lehet érkezni.

❗️
Mindenképpen sürgős ellátást igényel az 1 éves kor előtt jelentkező láz, eszméletlenség, tarkókötöttség, tudatállapot változás, nem elnyomható kiütések megjelenése a végtagokon.

Biztosan nem tartozik a fenti kategóriába ❌
- krónikus ortopédiai, bőrgyógyászati problémák
- Felső légúti fertőzések láztalanul
- Láz 2 napon belül, egyéb tünet nélkül 1 éves kor után
- Hányás, hasmenés egyéb tünet nélkül, megfelelő folyadékpótlás mellett

A rendelő ajtaja zárva tart. ❗️ A betegeket egyenként (egy gyermek, egy kísérő) engedjük a váróba.
Kérem, időpontot telefonon foglaljanak a panaszok megnevezésével a rendelési idő utolsó fél órájában (10:30-11:00)!
Előzetes bejelentkezés nélkül nem áll módunkban beteget
fogadni, kizárólag sürgősségi esetekben. Aki a megadott időpontban pontosan nem jelenik meg vagy késik, az időpontja automatikusan törlésre kerül.

Mivel a védőoltásokról még döntés nem született, jelenleg azt az álláspontot képviselem, hogy különösen 1,5 éves kor alatt, ha nem adjuk be az oltásokat, akkor egyéb, veszélyes betegségeket nem tudunk megelőzni. Így a tanácsadásokat korábbi bejegyzésem szerint megtartjuk!

A fokozott elővigyázatosság érdekében a rendelés idejére át kell öltöznünk, ezért 2020.03.17-től a gyermekgyógyászati betegrendelés a következőképpen alakul:

Betegrendelés helye és ideje:
GYENESDIÁS: hétfő, szerda, csütörtök 08:00-11:00
VONYARCVASHEGY: kedd, péntek 08:00-11:00
BALATONGYÖRÖK: nem lesz betegrendelés a járványügyi vészhelyzet feloldásáig

Gyenesi rendelő:06-83-316-826
Vonyarci rendelő: 06-83-348-043
Dr. Világos Eszter mobilszáma: +3670/977-5831
Rendelő email címe: orvosgyd@gmail.com.

További változásokról folyamatosan informálni fogom Önöket! Kérem, rendszeresen kövessék a rendelő facebook-csoportját.

Kérem együttműködésüket! Megértésüket köszönöm!

Dr. Világos Eszter
Gyenesdiás, 2020.03.16.