2019. 4. 20. - Szombat, 06:42 - Névnapok: Konrád, Tivadar
  • Nyelvek

Gyenesdiás Önkormányzatának hivatalos oldala

Látnivalók

Gyenesdiás

A táj szépsége elsősorban abban rejlik, hogy Gyenesdiás a Keszthelyi-hegység déli lábánál, az un. "Balatoni riviérán" terül el. Napjainkban, az 1997-ben kialakított Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz (ma: Balatoni Nemzeti Park), mintegy a Dunántúli-középhegység nyugati kapubástyája csatlakozik e terület.Nagyon gazdag az itt megtalálható flóra és fauna, melyeket már Kitaibel Pál óta számos hazai és külföldi kutató és tudós is leírt.
Elsősorban növényföldrajzi szempontból kiemelkedő a táj, mivel a község egyfajta ütközőzónája a pannóniai, atlantikus és mediterrán éghajlati hatásoknak. Ez az együttes tette lehetővé, hogy gazdag és értékes élőhelyrendszerek kialakulhassanak.A megmaradt Balaton-part menti nádasokban és az ezt követő zsombéksásos területen még találhatunk értékes növényeket, mint a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata).
Ritka vízimadarak már csak elvétve fordulnak elő a gyenesdiási Balaton-part mentén, annál inkább megnőtt viszont a bütykös hattyú (Cygnus olor) állományának száma.

A Balatontól távolodva a kialakított iszapkazettákban és a rét-legelő területeken nem jellemző a védett természeti értékek előfordulása.
A gyenesdiási értékes rovarfaunából (nagylepkék) a Faludi-sík feletti dombokon már egyre gyakrabban találkozhatunk egyik-másik faj képviselőjével, így pl. előfordul a dolomit kéneslepke /Colias chrysotheme/, a kis apollólepke /Parnassius mnemosyne/, a farkasalma lepke /Zerynthia hyposipyle/, a magyar boglárka /Jolana jolas/ és a szürkés boglárka /Maculinea alcon/.
A hegyoldalra felérve még láthatók azok a szőlőskertek, amelyek a virágzó szőlőművelés korából, Gyenesdiás hegyközségi idejéből maradtak fent. A múlt században még oly jellemző boronaépületek közül napjainkra csupán egy maradt fenn, de kétség kívül a legöregebb mind közül. Ez a diási DARNAY DORNYAY-féle 1644-bol való boronapince.
A szőlőkben még itt-ott meglelhetjük azokat a szőlőfajtákat, melyekbol készült akkoriban a híres Diási bor. A gyümölcsösöket tekintve jellemző a zamatos barack-féléken kívül a mandula és a dió. 


Turisztikai oldalunk

gyenesdias-destour-portal Online strandjegy

Eseménynaptár

2019. Április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
2019.04.20. 06:42

Testvértelepülésünk