2019. 2. 16. - Szombat, 09:28 - Névnapok: Julianna
  • Nyelvek

Gyenesdiás Önkormányzatának hivatalos oldala

2018.06.30. 08:15

Klassz a Parton Gyenesdiáson

 2018. július 29-30. Diási Játékstrand (esőhelyszín: Községháza)

PROGRAMOK

július 29.(vasárnap)

10-17 óra Cimboránk Európa interaktív játéktér
11 óra Legyél a Cimboránk! a Cimbora Együttes interaktív koncertje
17 óra Brass Hu-MORZSÁK a Brass in the Five és Méhes Csaba programja

július 30. (hétfő) 11 óra Mozart :Varázsfuvola
Szereplők:
Kertesi Ingrid
Breinich Beáta
Fürjes Anna Csenge
Gulyás Bence
Molnár Anna
Mondok Yvett
Ódor Botond
Szűcs Attila
Tatai Nóra
Tóth Pál Mátyás
Zongorán közreműködik: Sotkó Eszter
Rendező: Gulyás Dénes

A Klassz a pARTon! Fesztivál a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 hivatalos rendezvénye.

A rendezvényről röviden a szervező Cimbora Alapítvány
Fesztiválunk negyedik éve kerül megrendezésre. Nyáresti, vízparti koncertjeink alapítója és házigazdája Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész, aki 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Évének Nagykövete. Fesztiválunk elnyerte az Év hivatalos rendezvénye címet. Ezúttal nemcsak nagyszerű külföldi művészekkel bővítjük hazai hírességeink palettáját, hanem átlépjük az országhatárokat is, két patinás városban, Pozsonyban és Rijekában is koncertezünk. Partnereinkkel együttműködve változatos helyszínek bevonásával - szabadtéri színpadok, templomok, kastélyok, strandok - könnyen elérhetővé tesszük programjainkat.
Elsődleges célunk sem változott, már negyedik éve a klasszikus zenei örökség népszerűsítése, több generáció megszólítása, fiatal tehetségek bemutatása legfőbb feladatunk. Koncertjeinkkel nemcsak színesítjük, változatosabbá tesszük vízpartjaink kulturális kínálatát, hanem olyan településekre is eljuttatjuk leghíresebb muzsikusainkat, ahol egyáltalán nincs, vagy csak jóval kevesebb lehetőség adódik hasonló programokon való részvételre. A gyermekek számára-elsősorban a strandokon- interaktív, játékos zenei programokat szervezünk. A Balaton Régióban jelenleg a Klassz a pARTon! az egyetlen zenei fesztivál, ahol nincs belépőjegy.
Fesztiválunk zárókoncertjének érdekessége , hogy egyben megnyitja a Rijekai Magyar Napok eseményeit, előkészítve együttműködésünket Rijekával, amely 2020-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa.
2018 az első év, hogy fesztiválunk bekerült a Balaton Régió legjelentősebb művészeti és közösségi eseményeit, értékeit összefogó Nagyon Balaton rendezvénysorozatba.
Eseményeinket megtalálják honlapunkon, a Fb-on, a Papageno különszámában, a MOL Nagyon Balaton Magazinban, illetve a Best of summer 2018 műsorfüzetben, valamint online felületeiken is.

https://klasszaparton.hu/

https://www.facebook.com/Klassz-a-pARTon

https://molnagyonbalaton.hu/

https://www.facebook.com/NagyonBalaton/

http://koee2018.kormany.hu/

https://www.facebook.com/koee2018/

A Klassz a pARTon fesztivál szervezőinek egyik célja, hogy a gyerekek számára is vonzóvá tegyék a klasszikus zenét, szórakoztató és igényes programokat biztosítsanak a családoknak.
Ezért ebben az évben jóval több gyerekprogrammal készülünk. Játékokkal, és társművészetekkel összekötve visszük közelebb a gyerekekhez a “komolyzenét”, hisz ők a jövő közönsége. Több elemből álló gyerekprogramjainkat elsősorban strandokon tartjuk.

A Cimboránk Európa játéktérben az európai zenéhez kapcsolódó ügyességi, logikai feladatok, hangszerkészítés és hangszersimogató várja a gyerekeket, ez a program elsősorban a legkisebbeknek szól.

A Cimbora Együttes 10 éve alakult, Korhecz Imola vezetésével, évek óta fellépnek a Cimbora Alapítvány programjain. Interaktív verskoncertjeiken a gyerekek együtt énekelnek a zenekarral, felmehetnek a színpadra, síppal, dobbal, csörgőkkel kísérhetik a zenészeket.A cél, hogy felfedezzék a zenében és a versekben lüktető ritmust, megszeressék az élő muzsikát. A zenekar több szálon is kapcsolódik a Cimborához, hiszen a gitáros, Juhász Csaba a hajdani műsorvezető, Juhász Jácint, a billentyűs Podhorányi Zsolt pedig a szerkesztő É. Szabó Márta fia.
Az együttes tagjai: Korhecz Imola – ének Juhász Csaba – gitár Podhorányi Zsolt –billentyű Schneider Szilveszter - ütőhangszerek Veér Bertalan – hegedű


Brass Hu- Morzsák

a Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba gyermekműsora
Manósapkával, bohócorral vagy skótszoknyában, a Brass in the Five rézfúvós kvintett tagjaitól mi sem áll távolabb, mint a komolyság. Pedig tagjai a Zeneakadémián végzett professzionális muzsikusok, akik hangszerük virtuóz mesterei. Koncertjeiken a pantomim, a gyermekszínház elemeivel keresik a legkisebbek figyelmét. Produkcióikat utcai körülményekre adaptálva élő zenével, rengeteg humorral, improvizációval adják elő. Méhes Csaba Európa szerte ismert, kiváló komikus, pantomimművész, a vizuális humor mestere szuggesztív játékával és humorával 25 éve bűvöli el a közönséget Magyarországon és a világ számos pontján – szavak nélkül. A végén még akár az is kiderül, hogy nem minden trombita, ami fénylik, hiszen lehet akár kürt, harsona vagy tuba is.
Az együttes tagjai:
Simai László – trombita Monoki Attila – trombita Soós Péter – kürt Koppányi Béla – harsona Takács Tibor – tuba


Varázsfuvola
Ma már hihetetlen, hogy a zeneirodalom egyik leghíresebb operáját, a Varázsfuvolát, egy külvárosi színházban mutatták be. Pedig ez a vidám-komoly daljáték, amely egyszerre szól a bölcsességet kereső játékról és a játékot megbecsülő bölcsekről, rögtön hatalmas siker lett, és azóta is imádjuk. A történetben Tamino és a szószátyár Papageno az Éj Királynőjének lánya, Pamina megmentésére indulnak. A küldetés során a herceg bölcsebbé válik, Papageno pedig, ha nem is javul sokat, szerelmére talál. Kettejük számára éppúgy a beavatást jelenti, amin keresztülmennek, ahogy az opera műfaja felé is a kapudrog lehet a Varázsfuvola az egyszeri nézőnek. Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványai tesznek róla, hogy így legyen, hiszen évről évre elhozzák a Balaton-partra ezt a Mozart-klasszikust. Hallhatjuk az Éj királynőjének legendás áriáját is, amelyről Mondok Yvette énekesnő így beszélt: „Csodálatos és nagy kihívásokkal teli szerep. A megfelelő hangi adottságok nélkül nem szabad elvállalni, ugyanakkor az sem elég, ha valaki tud háromvonalas F-et énekelni. Mindenki ismeri, és a kristálytiszta magas hangokra vár.”
Az opera rövidített, „gyerekbarát” előadása játékosan használja ki a strand kínálta különleges lehetőségeket.

Turisztikai oldalunk

gyenesdias-destour-portal Online strandjegy

Eseménynaptár

2019. Február
H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
2019.02.16. 09:28

Testvértelepülésünk