2018. 10. 22. - Hétfő, 12:08 - Névnapok: Előd
  • Nyelvek

Gyenesdiás Önkormányzatának hivatalos oldala

2017.11.28. 13:26

Csatorna használati illemtan


TUDTA ÖN, HOGY...
… a szennyvízcsatornába csak olyan anyagok kerülhetnek, amelyek a csatornarendszer és a tisztító telepek működését nem zavarják?
… a DRV Zrt. által üzemeltetett csatornahálózatot csak szennyvizek elvezetésére létesítették?
… a tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni?
… a szennyvíztisztító-telepek csak a normál életvitellel járó szennyvíz megtisztítására alkalmasak?
… a házi szennyvízhálózat, és az épületek belső szennyvízgyűjtő vezetékeinek működéséről és fenntartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodni?

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, attól egyszer s mindenkorra megszabadultak, bármi volt is az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett mérget. DE EZ SAJNOS NEM IGAZ!

Kérjük a részletek  miatt olvassa el a mellékelt tájékoztatot!

ÉS, HOGY MIÉRT?

Mert a szennyvíztisztító-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, és ha a csatornahálózatba méreg vagy egyéb szennyező anyag kerül, elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, ezáltal sérülhet a befogadó élővíz, ráadásul az egyébként a mezőgazdaságban hasznosítható szennyvíziszap is használhatatlanná válik.

Mert, ha a zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt.

Mert a szabálytalan esővíz- és talajvíz-bebocsátások miatt túlterheljük a szennyvíztisztító-telepeket, de gyakran a csatornahálózaton kiöntéseket és lakóingatlanok elöntését okozhatjuk.
Társaságunk az ország egyik legnagyobb víziközmű vállalata egyben az ország egyik legjelentősebb  környezetvédelmi szolgáltatója is. Számunkra fontos környezetünk és élővizeink tisztaságának
megőrzése! Reméljük Önnek is!

További információ:
DRV Zrt Siófok

Turisztikai oldalunk

gyenesdias-destour-portal Online strandjegy

Eseménynaptár

2018. Október
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
2018.10.22. 12:08

Testvértelepülésünk